Topraksız Tarım
Sitemizden daha fazla yararlanmak için üye olmalısınız. Daha fazla içeriği sadece üyelerimiz görebilir.Üyelik üretsizdir.Birkaç dakikanızı ayırarak üye olabilirsiniz.Topraksız tarımı keşfetmek için daha fazla beklemeyin.!!!

Join the forum, it's quick and easy

Topraksız Tarım
Sitemizden daha fazla yararlanmak için üye olmalısınız. Daha fazla içeriği sadece üyelerimiz görebilir.Üyelik üretsizdir.Birkaç dakikanızı ayırarak üye olabilirsiniz.Topraksız tarımı keşfetmek için daha fazla beklemeyin.!!!
Topraksız Tarım
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Giriş yap

Şifremi unuttum

En son konular
» SERA MALZEMELERÍ
Bombus arılarının doğadaki önemi EmptyPaz Eyl. 28, 2014 8:49 am tarafından sedo17

» topraksız tarım ve suda bitki yetiştiriciliği
Bombus arılarının doğadaki önemi EmptyCuma Ara. 21, 2012 2:58 pm tarafından yunusduzgun

» topraksız tarım
Bombus arılarının doğadaki önemi EmptyPerş. Nis. 05, 2012 12:43 am tarafından asaby07

» Tarımsal Yayım ve Danışmalık Sınavı Tarihi
Bombus arılarının doğadaki önemi EmptyPtsi Mart 05, 2012 7:39 pm tarafından blueman

» AEGENAGRI 2010-DENİZLİ TARIM FUARI
Bombus arılarının doğadaki önemi EmptyCuma Şub. 24, 2012 10:42 pm tarafından Administator

» topraksız tarım seracılık
Bombus arılarının doğadaki önemi EmptyCuma Ocak 27, 2012 10:26 pm tarafından Administator

» Topraksız tarım seraları resimleri
Bombus arılarının doğadaki önemi EmptyÇarş. Ara. 28, 2011 10:27 pm tarafından Administator

» Topraksız Tarım Yöntemiyle Yetiştiriciliği Yapılan Çeşitler
Bombus arılarının doğadaki önemi EmptyPtsi Ağus. 15, 2011 3:56 pm tarafından izmirlibahçe

» Topraksız tarım uygulaması salkım domatesin hasadı başladı
Bombus arılarının doğadaki önemi EmptyÇarş. Şub. 09, 2011 10:35 pm tarafından Administator

Kimler hatta?
Toplam 2 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 2 Misafir

Yok

[ Bütün listeye bak ]


Sitede bugüne kadar en çok 79 kişi Perş. Ağus. 03, 2017 12:12 pm tarihinde online oldu.
Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

Istatistikler
Toplam 934 kayıtlı kullanıcımız var
Son kaydolan kullanıcımız: enver verep

Kullanıcılarımız toplam 223 mesaj attılar bunda 145 konu
Galeri


Bombus arılarının doğadaki önemi Empty
Mart 2024
PtsiSalıÇarş.Perş.CumaC.tesiPaz
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Takvim Takvim


Bombus arılarının doğadaki önemi

2 posters

Aşağa gitmek

Bombus arılarının doğadaki önemi Empty Bombus arılarının doğadaki önemi

Mesaj tarafından Ali Varol Paz Mart 14, 2010 11:50 am

Bombus arılarının doğadaki önemi Koenigin1

Bombus arılarını tanıyor muyuz?

Bombus arılarının doğadaki önemi nedir?
Neden örtü altında bombus arıları kullanılır?
Bombus arılarını yetiştirebilir miyiz?
Bombus arılarını üretebilir miyiz?
Bombus arıları ile ilgili Türkçe kitap var mıdır?
Bombus arıları ile ilgili yayın yapan internet sitesi var mıdır?

Bombus arıları ile ilgileniyorsanız, bu gibi sorular ya sizin aklınıza gelmiştir ya da size sorulmuştur.

Bilim adamlarının bombus arıları ile ilgili anlattıkları şöyle:

Doğadaki çiçeklerin % 70 i böcekler tarafından tozlanmaktadır. Bunların % 50 sini de bombus arıları tozlamaktadır. Birçok yabani bitki ve kültür bitkisi varlığını bombus arılarına borçludur. Daha serin olan kuzey ülkelerinde ve yüksek yörelerde tek tozlayıcı bombus arılarıdır. Buralarda bal arıları tozlamada çok etkin değildir. Etkin olduğu yerlerde bile bombus arıları bal arılarından 3-5 kat daha hızlı çalışır. Yonca çeşitleri bombus arıları olmasa çoğalamaz. Yaylalarda elma ve kiraz ürünü varlığını bombus arılarına borçludur. Domates, biber, salatalık bitkilerine de çok konarlar. Yurdumuzda hemen hemen bütün meyve ağaçları ayçiçeği, pamuk, kolza gibi endüstri bitkileri; yonca, korunga, çayır üçgülü, fiğ gibi yem bitkileri; bütün baklagiller... Bunların tohum ve meyve tutmasında bombus arılarının etkisi çok fazladır. Çünkü bombus arılarının diğer böceklerden ve bal arılarından üstün özellikleri vardır. Bazı bitki çiçeklerinin nektar yuvaları dar ve derinde olduğu için diğer böcekler ve arılar bu çiçeklere konmamaktadır bile. Oysa bazı bombus türlerinin dil uzunlukları 20 mm. ye kadar çıkmaktadır. Dar ve derin çiçekleri sadece dilleri uzun olan bombus türleri tozlayabilmektedir. Nektar yuvaları bombus arılarının dilinin yetişemeyeceği kadar derin olan bitkilerin çiçeklerine de gene bombus arıları konmaktadır. Böylesi çiçeklerde bombuslar nektar yuvasının dibini kemirerek bir delik açar ve nektarı oradan emer. Çayır üçgülü, taş yoncası varlığını yani tozlaşma, tohum tutma olayını bombusların varlığına borçludur. Bombus yoksa çayır üçgülü ve yonca da yok demektir. Bombus arıları bal arıları ve diğer böceklerden daha hızlı çalışır. Domates seralarında polen toplarken bir seferde 450 çiçeğe konmaktadır. Bir günde ise yuvarlak 2000 çiçeğe konup tozlamaktadır. Bazı günler gün doğmazdan önce işe başlar, gün battıktan sonra yuvaya döner. Saat 06-20 arası... Bombuslar daha hızlı ve daha uzun süre çalışmakla kalmıyor. Daha zor hava koşullarında da çalışabiliyorlar. Isı + 35 derece olunca bal arıları dışarı çıkmaz. Oysa bombuslar bu sıcakta çalışabilir. Hava soğuk mu, bal arıları dışarı çıkmaz. + 15 derecenin altında bal arılarının çalışması azalır veya durur. Bombuslar ise + 10 derecede bile verimli çalışırlar. Hatta bazı kaynaklarda + 6 derecede bile çalıştığı yazılıdır. Bombuslar bulutlu hatta hafif yağışlı havalarda da çalışırlar.

Bu gün batı ülkelerinin birçoğunda bombus arıları evcil bir hayvanmış gibi tanınmakta ve ona önem verilmektedir. Doğa dostu, insan dostu olarak tanımlanmaktadır. Kanunlarla koruma altına alınmıştır. Okullarda ders kitaplarında okutulmaktadır. Buralarda bir ailenin evinin bahçesinde bir bombus arısı kovanı bulundurması, meyve ürününün miktarına ve kalitesine olumlu katkıda bulunacağı için doğal bir görüntü olmuştur. Aileler kedi köpek bakar gibi, çiçek bakar gibi evlerinin balkonunda, çatısında, bahçesinde bombus arıları bakmaktadırlar. Yani bombus arıları normal yaşamın bir parçası olmuş. Senede belli bir günü yöresel bombus günü olarak kutluyorlar. Bizdeki kiraz, karpuz festivalleri gibi... Bombus gününde insanlar gözlemlerini, deneyimlerini, bulgularını anlatıyorlar. Doğada kışlamış bombus anaları ilkbaharda nasıl yapay yuvalara çekilebilir ve doğal yollardan bahçede nasıl koloni oluşturulabilir onu anlatıyorlar. Böylece çeşitli etkinliklerle kamuoyu işin içine çekiliyor, aydınlatılıyor, bilinçlendiriliyor. Çeşitli İnternet sayfalarında sağlıklı ve pratik bir bombus kovanının nasıl yapılabileceği anlatılıyor. Kullanılan diğer malzemeler tanıtılıyor. İnternet sayfalarındaki forumlarda bakım ve üretimle ilgili sorunları tartışılıyor. Bombusları tanıtan çeşitli kitaplar yardımcı ders kitabı olarak kullanılıyor. Bombus arıları yasalarla koruma altına alınmış. Yuvalarının sökülmesi yasaklanmış. İlaçlardan zarar görmesi önlenmiş. Zaten insanlar onların ne kadar faydalı olduğunu bildikleri için onlara zarar vermek istemiyorlar. Onları gözleri gibi koruyorlar.

Ya bizde? 1997 yılında seralarda hormon yerine bombus arlarının kullanımı gündeme gelinceye kadar çoğumuz bombus arısının adını bile duymamıştık. Bu gün de daha duymayanımız çok. O günlerde bazılarımız doğadaki bombus arılarını yakalayıp batılılara satmış. Şimdi de muhtemelen o arılardan ürettikleri arıları batılılar bize satıyorlar. Çiftçilerimiz bilinçsiz bir şekilde zirai ilaçlarla onlara büyük zararlar veriyorlar muhtemelen. Bizim yaylada yayla evlerinin içine yuva yapan “alaca arıları” nasıl imha ettiklerini kaç kişinin ağzından duydum. Bombus arılarının doğadaki önemini bilirsek, onların örtü altı dışında da doğaya önemli katkıları olduğunu, meyve ağaçlarımızın onlar olmadan meyve vermeyeceğini, yonca gibi yem bitkilerinin onlarsız tohum tutmayacağını ve buna benzer birçok bitkinin onlarsız olamayacağını bilirsek onların doğadaki önemini kavramış oluruz. Peki, bombus arılarının önemini kavrayabilmemiz için neler yapılabilir?

En azından batıda olduğu gibi yurdumuzda da bombusları tanıtıcı internet siteleri açılmalıdır. Tarımla ilgili sitelerde, tarım dergilerinde daha fazla ve nitelikli yayınlar yapılarak onlar tanıtılabilir. Bombuslarla ilgili henüz bir kitap bile yoktur. Kitaplar yayınlanabilir. Bombus kovanları sadece seralarda kalmayıp; yaylalardaki elma bahçelerimize de konabilir. (Bu uygulama vardır ama yurdumuzda yaygın değildir.) Yurdumuzda yaygın olan koyu renkli toprak bombusu (Bombus Terestris) ile ilgili yerli üretimler yapılıp yaygınlaşması sağlanabilir. Her çiftçimiz kendi kullanacağı bombus arılarını kendisi üretebilir. En azından benim gönlümden böyle geçiyor. Önümüzdeki zaman içerisinde bunun gerçekleşeceğini ve yaygınlaşacağını umuyorum. Bombus arılarından kişisel fayda sağlayan insanlarımızın kendi yararları için bunları kısa zamanda gerçekleştireceklerini düşünüyorum.

Bombus arılarının tanıtılması için gayret gösteren “Topraksız Tarım” sitesi yöneticilerine de bu güzel ve faydalı hizmetlerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.

Ali Varol


En son Ali Varol tarafından Salı Mart 16, 2010 8:00 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi

Ali Varol

Mesaj Sayısı : 11
Kayıt tarihi : 11/03/10
Nerden : Antalya

http://bombusarilari1.blogspot.com/

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Bombus arılarının doğadaki önemi Empty bombus arıı ilk yavru çıktı

Mesaj tarafından Administator Ptsi Mart 15, 2010 8:54 pm

Bombus arılarının doğadaki önemi Yuklem10

Bombus arısı ilk yavru arı çıktı inşallah geriside gelir.
Administator
Administator
Admin

Mesaj Sayısı : 109
Kayıt tarihi : 03/05/09
Yaş : 39
Nerden : AYDIN

http://topraksiztarim.benimforum.org

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Bombus arılarının doğadaki önemi Empty Geri: Bombus arılarının doğadaki önemi

Mesaj tarafından Ali Varol Ptsi Mart 15, 2010 11:43 pm

Hani bu yavrunun anası, babası nerde? Kozalardaki kardeşleri ne zaman doğacak?Şurubu, çiçektozu nerde? Yuva sıcak mı bari? Üşümesinler sonra? Yalıtım malzemesi az değil mi? Yuvanın ısısını, nemini kontrol etmek için yuva yanında ısıölçer, nemölçer var mı?

Ali Varol

Mesaj Sayısı : 11
Kayıt tarihi : 11/03/10
Nerden : Antalya

http://bombusarilari1.blogspot.com/

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Bombus arılarının doğadaki önemi Empty Geri: Bombus arılarının doğadaki önemi

Mesaj tarafından Administator Çarş. Mart 17, 2010 9:32 pm

annesi babası yuvadalar hep beraber.bugün bir kardeşi daha doğdu.yalıtım malzemesi daha çok diğer köşede kalmış tam çıkmamış.Isı ve nem serada oldukları için sera ortamına göre iyi diyebilirim.gündüzleri 20C ve geceleri de 15C altına düşmüyor .
Administator
Administator
Admin

Mesaj Sayısı : 109
Kayıt tarihi : 03/05/09
Yaş : 39
Nerden : AYDIN

http://topraksiztarim.benimforum.org

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Bombus arılarının doğadaki önemi Empty Geri: Bombus arılarının doğadaki önemi

Mesaj tarafından Ali Varol Çarş. Mart 17, 2010 10:11 pm

Alıntı:
Elimde ömrunu tamamlamış kovanlardan arta kalan ana ve erkek arılar var.Tariflere göre tabi .Bunlara kartondan bir yuva yaptım içine biraz pamuk koydum.Siteye yeni üye oldum ve arıcılık konusunda fazla bilgim yok.Arıları bu kutu içinde tutsam şekerli şurup ve polenle takviye yapsam dışarıya çıkarmadan üretim yapılabilirmiyim yoksa nasıl bir yol izlememi önerirsiniz.Açık bırakırsam nasıl olur acaba bilemedim.Teşekkürler.

Yukarıda resimdeki karton bu alıntıda sözü edilen karton mu acaba?

Ali Varol

Mesaj Sayısı : 11
Kayıt tarihi : 11/03/10
Nerden : Antalya

http://bombusarilari1.blogspot.com/

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Bombus arılarının doğadaki önemi Empty Geri: Bombus arılarının doğadaki önemi

Mesaj tarafından Administator Çarş. Mart 17, 2010 10:16 pm

evet ali bey bu karton ve arılar.
Administator
Administator
Admin

Mesaj Sayısı : 109
Kayıt tarihi : 03/05/09
Yaş : 39
Nerden : AYDIN

http://topraksiztarim.benimforum.org

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Bombus arılarının doğadaki önemi Empty Geri: Bombus arılarının doğadaki önemi

Mesaj tarafından Ali Varol Çarş. Mart 17, 2010 10:24 pm

Peki, diğer ana arılar? Diğer erkek arılar? Bu kozaları eski kovandan mı alıp koydunuz, yoksa ana arının biri mi oluşturdu?

Ali Varol

Mesaj Sayısı : 11
Kayıt tarihi : 11/03/10
Nerden : Antalya

http://bombusarilari1.blogspot.com/

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Bombus arılarının doğadaki önemi Empty Geri: Bombus arılarının doğadaki önemi

Mesaj tarafından Administator Çarş. Mart 17, 2010 10:30 pm

Kovanın birinin bütün bireyleri ölmüştü bende içindeki kozaları başka bir kovana topladım .İçinede diğer kovanlardan kalan erkek ve ana arı olduğunu tahmin ettiğim arıları koydum.Bir hafta kadar polen ve şerbetle besleyip dışarı çıkmalarını engelledim.Ana arı olarak tahmin ettiğim arıların kozaları ısıttığını gördüm ve bu aktarma işleminden 15 gün gibi kısa bir süre sonra yavru çıkışı başladı.
Administator
Administator
Admin

Mesaj Sayısı : 109
Kayıt tarihi : 03/05/09
Yaş : 39
Nerden : AYDIN

http://topraksiztarim.benimforum.org

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Bombus arılarının doğadaki önemi Empty Geri: Bombus arılarının doğadaki önemi

Mesaj tarafından Ali Varol Çarş. Mart 17, 2010 10:33 pm

Şunu anlayamadım, yavrular eski kovandan aktardığınız kozalardan çıkmış galiba?

Ali Varol

Mesaj Sayısı : 11
Kayıt tarihi : 11/03/10
Nerden : Antalya

http://bombusarilari1.blogspot.com/

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Bombus arılarının doğadaki önemi Empty Geri: Bombus arılarının doğadaki önemi

Mesaj tarafından Administator Çarş. Mart 17, 2010 10:39 pm

evet yavrular eski kovandan aktardığım kozalardan çıktı.
Administator
Administator
Admin

Mesaj Sayısı : 109
Kayıt tarihi : 03/05/09
Yaş : 39
Nerden : AYDIN

http://topraksiztarim.benimforum.org

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Bombus arılarının doğadaki önemi Empty Geri: Bombus arılarının doğadaki önemi

Mesaj tarafından Ali Varol Çarş. Mart 17, 2010 11:04 pm

Sevinmek için erken. Şurup tazelenmeli. Polen şurupla yumuşatılıp hamur (kek) kıvamında verilmeli. Yalıtım maddeleri olunca ısıyı kendileri ayarlar.

Ancak ana arılar ve erkek arılar zamanında, ışıklı, geniş ortamda çiftleşmezse ana arılar sağlıklı aşılanmış sayılmaz. Koloni oluştursalar bile uzun ömürlü olmaz.

Kozaları ısıtanlar işçi arılar da olabilir. Ana arı sandığın arının resmini çekip yollarsan daha sağlıklı değerlendirebiliriz.

Sizin ana arı (varsa) daha kuluçkaya yatmamış. Kuluçkaya yatan olursa diğer ana arıları öldürür zaten. Eğer varsa erkek arıların kartondan çıkarılması doğru olur. Olur ya da olmaz iyi bir başlangıç.

Tekrar denemek isterseniz kolonide ana arılar ve erkek arılar görülünce hemen geniş bir ortama alıp sağlıklı çifletirme gerçekleştirilmelidir. Ana arılar bir koloniden, erkek arılar başka bir koloniden olursa daha sağlıklıdır.

Kartondaki diğer eski arıların resmini yollarsanız daha sağlıklı bir değerlendirme yapabiliriz. Kolay gelsin.

Ali Varol

Mesaj Sayısı : 11
Kayıt tarihi : 11/03/10
Nerden : Antalya

http://bombusarilari1.blogspot.com/

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz