Topraksız Tarım
Sitemizden daha fazla yararlanmak için üye olmalısınız. Daha fazla içeriği sadece üyelerimiz görebilir.Üyelik üretsizdir.Birkaç dakikanızı ayırarak üye olabilirsiniz.Topraksız tarımı keşfetmek için daha fazla beklemeyin.!!!

Join the forum, it's quick and easy

Topraksız Tarım
Sitemizden daha fazla yararlanmak için üye olmalısınız. Daha fazla içeriği sadece üyelerimiz görebilir.Üyelik üretsizdir.Birkaç dakikanızı ayırarak üye olabilirsiniz.Topraksız tarımı keşfetmek için daha fazla beklemeyin.!!!
Topraksız Tarım
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Giriş yap

Şifremi unuttum

En son konular
» SERA MALZEMELERÍ
Topraksız Tarımda Çilek Üretimi EmptyPaz Eyl. 28, 2014 8:49 am tarafından sedo17

» topraksız tarım ve suda bitki yetiştiriciliği
Topraksız Tarımda Çilek Üretimi EmptyCuma Ara. 21, 2012 2:58 pm tarafından yunusduzgun

» topraksız tarım
Topraksız Tarımda Çilek Üretimi EmptyPerş. Nis. 05, 2012 12:43 am tarafından asaby07

» Tarımsal Yayım ve Danışmalık Sınavı Tarihi
Topraksız Tarımda Çilek Üretimi EmptyPtsi Mart 05, 2012 7:39 pm tarafından blueman

» AEGENAGRI 2010-DENİZLİ TARIM FUARI
Topraksız Tarımda Çilek Üretimi EmptyCuma Şub. 24, 2012 10:42 pm tarafından Administator

» topraksız tarım seracılık
Topraksız Tarımda Çilek Üretimi EmptyCuma Ocak 27, 2012 10:26 pm tarafından Administator

» Topraksız tarım seraları resimleri
Topraksız Tarımda Çilek Üretimi EmptyÇarş. Ara. 28, 2011 10:27 pm tarafından Administator

» Topraksız Tarım Yöntemiyle Yetiştiriciliği Yapılan Çeşitler
Topraksız Tarımda Çilek Üretimi EmptyPtsi Ağus. 15, 2011 3:56 pm tarafından izmirlibahçe

» Topraksız tarım uygulaması salkım domatesin hasadı başladı
Topraksız Tarımda Çilek Üretimi EmptyÇarş. Şub. 09, 2011 10:35 pm tarafından Administator

Kimler hatta?
Toplam 3 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 3 Misafir

Yok

[ Bütün listeye bak ]


Sitede bugüne kadar en çok 79 kişi Perş. Ağus. 03, 2017 12:12 pm tarihinde online oldu.
Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

Istatistikler
Toplam 934 kayıtlı kullanıcımız var
Son kaydolan kullanıcımız: enver verep

Kullanıcılarımız toplam 223 mesaj attılar bunda 145 konu
Galeri


Topraksız Tarımda Çilek Üretimi Empty
Mart 2024
PtsiSalıÇarş.Perş.CumaC.tesiPaz
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Takvim Takvim


Topraksız Tarımda Çilek Üretimi

2 posters

Aşağa gitmek

Topraksız Tarımda Çilek Üretimi Empty Topraksız Tarımda Çilek Üretimi

Mesaj tarafından general Çarş. Ocak 20, 2010 3:54 pm

[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]

Deneme üretimi başarılı olursa önümüzdeki yım çilek topraksız üretilecek.

17.12.2009 Haber:

Yeni yöntemle toprak yerine Hindistan cevizi liflerinden üretilen bir madde kullanılıyor. Mersin’in Silifke ilçesinde bu yıl topraksız tarımla deneme üretimi yapılan çileğin fidelerinin çiçek açtığı belirtildi.

Silifke Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Özmen, deneme üretimi serasında, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1 dönümlük serada topraksız tarımla 25 Ekim’de dikimi yapılan çilek fidelerinden ilk hasadın yaklaşık 15 gün sonra başlayacağını bildirdi.

Deneme üretiminden olumlu sonuç alınması halinde, önümüzdeki yıllarda daha geniş alanlarda ekim yapılacağını belirten Özmen, "Seramızda toprak yerine kokobit denilen Hindistan cevizinin liflerinden elde edilmiş hammaddeyi kullanıyoruz. Bilinçli yapıldığı takdirde topraksız tarım, topraklı tarımdan daha elverişli. Çünkü, toprakla temas olmadığından dolayı kaliteli olmasının yanı sıra temiz ürün elde ediliyor" dedi.

Üretimde görevli Ziraat Mühendisi Mehmet Yaşar Çalmaşur ise, serada "Rubygem", "Festival" ve "Fortuna" cinsi çilek çeşitlerinin ekiminin yapıldığını, hangi türden olumlu sonuç alınacağını hasat zamanında tespit edeceklerini kaydetti.

Çalmaşur, bir dönüm seranın kurulmasının, sistemin hazırlanmasının, çilek fidelerinin alınıp ekilmesinin toplam 50 bin TL’ye mal olduğuna dikkati çekerek, "İlk yıl masrafı çok gibi gözüküyor ancak, ikinci ve üçüncü yılda sadece fideye para verilecek. Üçüncü yıldan sonra ise ekimi yapılan Hindistan cevizinin liflerinden yapılmış kokobit adlı maddeyi değiştireceğiz. Bu da çok bir masraf gerektirmiyor" dedi.

Bu sistemle gübre kullanımının ve işçiliğinin az olduğunu belirten Çalmaşur, topraklı tarımda bir dönümden 4 ton civarında ürün alınırken, bu sistemle bir dönümden 9-10 ton civarında ürün hasat edilebileceğini söyledi.

Silifke İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün de, Silifke’de geçen yıl 20 bin dönüm araziden 80 bin ton çilek hasadı yapıldığını söyledi.

Hasat edilen çileğin 15 bin tonunun Rusya, Ukrayna, Polonya gibi ülkelere ihraç edildiğini, kalanın da iç piyasada tüketildiğini belirten Gün, bu yıl da yine 20 bin dönüm araziden yaklaşık 80 bin ton çilek hasadının yapılacağını ve hasat edilecek çileğin de yine en az 15 bin tonunun ihraç edilmesinin planlandığını kaydetti.

Geçen yıl iç piyasadaki çileklerin üreticiden kilosunun 1.20 TL’den, ihracata gidenlerin ise kilosunun 1.45 TL’den alındığını belirten Gün, bu yıl da fiyatların üreticiyi tatmin eder düzeyde olacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
general
general

Mesaj Sayısı : 4
Kayıt tarihi : 29/05/09

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Topraksız Tarımda Çilek Üretimi Empty Geri: Topraksız Tarımda Çilek Üretimi

Mesaj tarafından akinselcuk Cuma Ocak 22, 2010 12:22 am

Küçük aile işletmelerinde çilek üretimi şehir halinde, hızlı satış şeklinde sera kurmaksızın basit topraksız tarım düzeneklerinde üretilip satılabilirliği açısından hem kurtarıcı hemde başlangıç meyvesi olarak çok uygun bir ürün.

Mevsiminde, sera içinde değilde açıkta kurulacak basit düzenekler ile bir çok tarla işciliğinden üreticiyi kurtaracağı için çok hızlı ve kaliteli ürünü oldukca ucuza elde etmek mümkün.

Biraz otomasyon bilgisi, 100 m2 lik bir bahçeden, birkaç dönüm tarlanın üreteceği çileği verebilir. Biraz demir profil, biraz 20cm çaplı naylon sulama borusu, bir tank, bir su pompası ve biraz da perlit bu iş için yeterli olacaktır.

En kolay yöntemlerden biri sosis kültürü denen şekildir. Bahçeye birer metre arayla , yerden 2 metre yüksek duracak demir profil sıraları askı olarak arzu edilen sayıda dizilir.

20 cm çaplı naylon sulama boruları 1,5 metre uzunluklarda kesilir. Bir uçlarına keten ipten askı bağlantısı yapılır. Diğer uçları drenaj suyunu sızdırabilecek gevseklikte kıvrılıp kapatılır. İçlerine perlit doldurulur ve demir askılara asılır.

Bütün bahçe aslı duran içi perlit dolu naylon borularla donatıldıktan sonra depodan her demir sırasının başına 1/2'' çapında birer su hortumu çekilir.

Depo yeri ve demir sıralarının başları uygun şekilde dizayn edilirse sulama hortumları kısa ve hepsi birbirine eşit uzunlukta tasarlanabilir. Ayrıca bu hortumlara ısı yalıtımı masrafından da tasarruf edilmiş olunur.

Her demir askı sırasının başındaki 1/2'' veya yaklaşık 1,5 cm çaplı hortumlardan her askıya birer ince hortum çekilir. Örneğin akvaryum hava hortumu inceliğindeki pnömatik hortumlar kullanılır.

Böylece depodan her askıya su hattı tamamlanmış olur. Fakat deponun serin kalabilmesi için gereken önlemler baştan alınmalıdır. Zira suyumuz hortumlara verildiğinde sıcak mevsimde ısınacaktır. Depoda ısınırsa köklerin besin alımı kontrol edilemez hale gelir.

Her askıya sığabildiği kadar çok fide sokulur. Fideler maket bıçağı ile açılacak küçük yarıklardan perlitin içine gömülür. Fideler yerleştirilirken meyve vermiş halleri gözönünde bulundurularak aralıkları belirlenmelidir. Her askıya yukarıdan aşağıya fideler, her kata 2 veya 3 adet yerleştirilir. yerleştirme şekli yetiştiriciye kalmış bir iştir. 1,5 metrelik bir askıya yukarıdan aşağıya 6 - 7 kat fide takılabilir. Ayrıca 20 cm lik eksene 3 fide şeklinde düzenlenebilir. Bir askıya 20 adet fide yerleştirmek mümkündür.

Her demir askı profilinin altına drenaj olukları yerleştirilir. Askılardan sızan sular toplanıp depoya geri döner. Buradaki önemli bir husus, buharlaşma kaybından kurtulmak için drenaj oluklarının açıkata değil askıların altından çıkan hortumlarla depoya geri dönüşünün sağlanmasıdır. Bu düzenek ilave edilirse oldukca uygun olur.

Depodan suyu basacak olan motorun elektriği üzerine bir zamanlayıcı takılması ile iş biter. Fasılalı bir sulama ile köklerin, perlitin içinde arada bir hava ile teması sağlanmış olur. Fakat bu fasılanın uzun tutulması köklerin havalanması yerine yorulmasına sebep olacaktır.

Depodaki suya ilave edilecek gübre tuzlarının toplam miktarı ve pH dengesi sürekli kontrol edilmeli ve tuz dengesi eski haline getirilemez duruma düştükce tamamen yenilenmelidir.

10X10 metrelik bir alana birer metre aralıkla yapılan askı sıralarında 50 şer cm aralıklarla asılan askıların her birinde 20 fide olduğunu varsayarsak, 100m2 alanda 4000 adet fide mevcut olacaktır.
akinselcuk
akinselcuk

Mesaj Sayısı : 5
Kayıt tarihi : 19/01/10

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz