Topraksız Tarım
Sitemizden daha fazla yararlanmak için üye olmalısınız. Daha fazla içeriği sadece üyelerimiz görebilir.Üyelik üretsizdir.Birkaç dakikanızı ayırarak üye olabilirsiniz.Topraksız tarımı keşfetmek için daha fazla beklemeyin.!!!
Giriş yap

Şifremi unuttum

En son konular
» SERA MALZEMELERÍ
Paz Eyl. 28, 2014 8:49 am tarafından sedo17

» topraksız tarım ve suda bitki yetiştiriciliği
Cuma Ara. 21, 2012 2:58 pm tarafından yunusduzgun

» topraksız tarım
Perş. Nis. 05, 2012 12:43 am tarafından asaby07

» Tarımsal Yayım ve Danışmalık Sınavı Tarihi
Ptsi Mart 05, 2012 7:39 pm tarafından blueman

» AEGENAGRI 2010-DENİZLİ TARIM FUARI
Cuma Şub. 24, 2012 10:42 pm tarafından Administator

» topraksız tarım seracılık
Cuma Ocak 27, 2012 10:26 pm tarafından Administator

» Topraksız tarım seraları resimleri
Çarş. Ara. 28, 2011 10:27 pm tarafından Administator

» Topraksız Tarım Yöntemiyle Yetiştiriciliği Yapılan Çeşitler
Ptsi Ağus. 15, 2011 3:56 pm tarafından izmirlibahçe

» Topraksız tarım uygulaması salkım domatesin hasadı başladı
Çarş. Şub. 09, 2011 10:35 pm tarafından Administator

Kimler hatta?
Toplam 1 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 1 Misafir

Yok

[ Bütün listeye bak ]


Sitede bugüne kadar en çok 79 kişi Perş. Ağus. 03, 2017 12:12 pm tarihinde online oldu.
Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

Istatistikler
Toplam 933 kayıtlı kullanıcımız var
Son kaydolan kullanıcımız: yetkın tarım

Kullanıcılarımız toplam 223 mesaj attılar bunda 145 konu
Galeri


Kasım 2017
PtsiSalıÇarş.Perş.CumaC.tesiPaz
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Takvim Takvim


DOMATESTE BAKTERİYEL SOLGUNLUĞU

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek

DOMATESTE BAKTERİYEL SOLGUNLUĞU

Mesaj tarafından general32 Bir Salı Kas. 10, 2009 9:54 pm

DOMATESTE BAKTERİYEL SOLGUNLUĞU (=Domates Bakteriyel Kanseri)
(Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis )

Tanımı, yaşayışı ve hastalık belirtileri

Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis aerobik, gram pozitif, çubuk bakterilerdir. Optimum gelişme sıcaklığı 24-28°C'dir.

Hastalıklı bitki artıkları, toprak ve tohumda yaşamını birkaç yıl sürdürebilir. Bu yüzden bunlar primer inokulum kaynaklarını oluşturmak-tadır. Bakterinin sekonder bulaşmaları su damlacıkları, bulaşık aletler, çalışanların elleri aracılığı ile yara yerlerinden olmaktadır. İletim demetle-rinde kolonize olan bakteri böylece bitkinin her tarafına yayılabilmektedir. Bitki yüzeyinde epiftik olarak da yaşadığı belirlenmiştir.

Bakteriyel solgunluk belirtisi domates bitkileri çiçek devresine yaklaştığı zaman ortaya çıkar. Solma, alt yapraklardan başlar yukarıya doğru ilerler. Bakterinin sistemik enfeksiyon yapması ve tek tarafta bulunan iletim demetlerinin etkilenmesi nedeniyle solgunluk belirtisi bitkinin yalnızca bir yöndeki sürgün ve yaprakçıkların solması şeklinde görülebilir. Solgunluk kısa bir süre sonra kuruluğa dönüşür ve yapraklar açık kahverengine döner.
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]


Meyvelerde çevresi beyaz haleli kahverengi lekeler hastalık için tipik belirtiler olup "kuş gözü lekesi" olarak tanımlanmaktadır. Ancak bu belirtiler her zaman oluşmayabilir.
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]


Meyvede kuşgözü lekeler

Enfekteli bitkinin ksilem dokusu sarı renk alır, giderek kahverengiye döner. Bu renk değişimi floem ve öze doğru giderek yayılır. Hastalığın ileri devrelerinde gövde ve sürgünlerde yara ve çatlaklar oluşur, siğiller meydana gelir. Bu özelliği nedeniyle "Bakteriyel Kanser" adı ile tanınmıştır.

Meyvelerde çevresi beyaz haleli kahverengi lekeler hastalık için tipik belirtiler olup "kuş gözü lekesi" olarak tanımlanmaktadır. Ancak bu belirtiler her zaman oluşmayabilir.Erken meyve enfeksiyonları şekil bozukluklarına ve meyvede küçülmeye neden olabilmektedir.
Mücadelesi

Bakteriyel kanser; bitkide çok değişik belirtiler göstermesine bağlı olarak hastalıklı bitkilerin anlaşılmasının güç olması, inokulum kaynaklarının çokluğu ve etkili kimyasal uygulamalarının olmaması nedeniyle mücadelesi en zor olan domates hastalıklarından biridir.

a) Kültürel önlemler ve fiziksel mücadele

- Sağlıklı bitkilerden elde edilmiş, patojenden ari sertifikalı tohum kullanılmalıdır.
- Sertifikalı olmayan veya kaynağı bilinmeyen tohum kullanılmak zorunluğunda kalınırsa, yalnızca asit ekstraksiyon yöntemiyle veya fermentasyon yöntemiyle elde edilmiş tohumlar üretimde kullanılmalıdır. Bulaşık tohumdan olabilecek enfeksiyon şansını azaltmak için tohumlar 45°C'deki asetik asit ile asidiye edilmiş %0,25'lik bakır asetat içinde 60 dakika, 54-56°C'deki suda 25 dakika süreyle bekletilmeli, kurutulup ekim yapmalıdır. Bu uygulama, embiriyonik infeksiyonları tümüyle kontrol etmez, ancak tohum kabuğundaki bulaşmaları elimine eder.
- Uygun bir sertifikasyon programı altında üretilmiş, hastalıktan ari sertifikalı fideler üretimde kullanılmalıdır. Şaşırtma sırasında hastalıklı ve sağlıklı fideleri ayırt etmek genellikle imkansızdır.
- Hastalığın görüldüğü veya varlığından şüphe edildiği seralarda; hastalığın yüzeysel yayılma riskini arttırıcı etkisi olan hormon uygulaması ve yüksek hacimli ilaçlamalar durdurulmalıdır.
- Bitkilerde yara açılmaması için özen gösterilmelidir.
- Hastalıklı bitkiler görülür görülmez toprak seviyesinden kesilerek plastik bir torbaya konup seradan uzaklaştırılmalıdır. Hastalıklı bitkinin çevresinde bulunan henüz sağlıklı görünen bitkiler de kesilip uzaklaştırılmalıdır.
- Serada havalandırma yapılarak fazla nemin oluşması önlenmelidir.
- Eller, ayakkabılar, domates toplama sepetleri dezenfekte edilmelidir.
- Hasat sonrası tüm bitki artıkları sökülüp seradan uzaklaştırılmalıdır.
- Hastalığın yoğun görüldüğü seralarda en az 3 yıl süre ile ekim nöbeti uygulanmalı ve Solanaceae familyasından yabancı otlar seradan sürekli olarak uzaklaştırılmalıdır.

- Ekim nöbetinin uygulanamadığı seralarda Haziran-Temmuz aylarında 8 hafta süre ile solarizasyon uygulaması yapıldıktan sonra domates dikilmelidir.

b) Kimyasal mücadele
Etki Madde Adı ve Oranı

Bakır Oksit WP 50% 300-400 g
Bakır Oksiklorid WP 50% 300-400 g
Bakır Kompleks + Mancozeb WP 21+20% 300 g
Bazik Bakır Sülfat WP 52.5 % 400 g
Bakır Hidroksit WP 50% 250 g
Yağ ve rosin asitlerinin Bakır Tuzları EC 51.1 200 c
avatar
general32

Mesaj Sayısı : 32
Kayıt tarihi : 18/05/09

Kullanıcı profilini gör

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz