Topraksız Tarım
Sitemizden daha fazla yararlanmak için üye olmalısınız. Daha fazla içeriği sadece üyelerimiz görebilir.Üyelik üretsizdir.Birkaç dakikanızı ayırarak üye olabilirsiniz.Topraksız tarımı keşfetmek için daha fazla beklemeyin.!!!

Join the forum, it's quick and easy

Topraksız Tarım
Sitemizden daha fazla yararlanmak için üye olmalısınız. Daha fazla içeriği sadece üyelerimiz görebilir.Üyelik üretsizdir.Birkaç dakikanızı ayırarak üye olabilirsiniz.Topraksız tarımı keşfetmek için daha fazla beklemeyin.!!!
Topraksız Tarım
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Giriş yap

Şifremi unuttum

En son konular
» SERA MALZEMELERÍ
Egeli kooperatifin büyük başarısı EmptyPaz Eyl. 28, 2014 8:49 am tarafından sedo17

» topraksız tarım ve suda bitki yetiştiriciliği
Egeli kooperatifin büyük başarısı EmptyCuma Ara. 21, 2012 2:58 pm tarafından yunusduzgun

» topraksız tarım
Egeli kooperatifin büyük başarısı EmptyPerş. Nis. 05, 2012 12:43 am tarafından asaby07

» Tarımsal Yayım ve Danışmalık Sınavı Tarihi
Egeli kooperatifin büyük başarısı EmptyPtsi Mart 05, 2012 7:39 pm tarafından blueman

» AEGENAGRI 2010-DENİZLİ TARIM FUARI
Egeli kooperatifin büyük başarısı EmptyCuma Şub. 24, 2012 10:42 pm tarafından Administator

» topraksız tarım seracılık
Egeli kooperatifin büyük başarısı EmptyCuma Ocak 27, 2012 10:26 pm tarafından Administator

» Topraksız tarım seraları resimleri
Egeli kooperatifin büyük başarısı EmptyÇarş. Ara. 28, 2011 10:27 pm tarafından Administator

» Topraksız Tarım Yöntemiyle Yetiştiriciliği Yapılan Çeşitler
Egeli kooperatifin büyük başarısı EmptyPtsi Ağus. 15, 2011 3:56 pm tarafından izmirlibahçe

» Topraksız tarım uygulaması salkım domatesin hasadı başladı
Egeli kooperatifin büyük başarısı EmptyÇarş. Şub. 09, 2011 10:35 pm tarafından Administator

Kimler hatta?
Toplam 5 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 5 Misafir

Yok

[ Bütün listeye bak ]


Sitede bugüne kadar en çok 79 kişi Perş. Ağus. 03, 2017 12:12 pm tarihinde online oldu.
Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

Istatistikler
Toplam 934 kayıtlı kullanıcımız var
Son kaydolan kullanıcımız: enver verep

Kullanıcılarımız toplam 223 mesaj attılar bunda 145 konu
Galeri


Egeli kooperatifin büyük başarısı Empty
Nisan 2024
PtsiSalıÇarş.Perş.CumaC.tesiPaz
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Takvim Takvim


Egeli kooperatifin büyük başarısı

Aşağa gitmek

Egeli kooperatifin büyük başarısı Empty Egeli kooperatifin büyük başarısı

Mesaj tarafından Administator Paz Haz. 06, 2010 10:31 pm

İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Bademli beldesinde üreticilerin 1968 yılında bir araya gelerek oluşturduğu Bademli Fidancılık Kalkınma Kooperatifi, Orta Asya ülkelerinde üretime hazırlanıyor.

Kooperatif Başkanı Selçuk Bilgi, Azerbaycan ile başlayacakları yatırımların bölgede hızla yayılmasını planladıklarını ifade etti.

Bilgi, Bademlilerin kazancını artırmak amacıyla kurulan ve akademisyenlerle yürütülen program sayesinde meyve ve dış mekan süs bitkisi fidanında en büyük üretici konumuna gelen kooperatifin yıllık 10 milyon adetlik üretim kapasitesini çevre ülkelerde değerlendirmek istediğini belirtti.
Halen ülke çapında ekili her iki meyve ağacından birinin Bademli'de üretilen fidanlardan elde edildiğini, beldede fidancılıktan yaklaşık 3 bin kişinin geçimini sağladığını ifade eden Bilgi, şöyle konuştu:

“181 ortağımız yılda 10 milyon fide üreterek bunun 7 milyon adedini Türkiye'nin çeşitli bölgelerine gönderiyor. Son yıllarda yöresel fidancılığın gelişmesiyle pazar payımız azalmaya başladı. Elimizdeki kapasiteyi ihracat pazarlarında değerlendiriyoruz. Fidanda Türkiye'nin ilk ihracatını 1984 yılında biz yaptık. Suriye'ye 2 milyon adet fidan sattıktan sonra diğer talepler hızla gelmeye başladı. Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerinin çoğuna fidan gönderdik. Avrupa ülkelerine de fidan gönderdik, bazı AB ülkelerinde üretim yapmak üzere da çalışma başlattık. Ancak AB'nin koruma duvarlarını aşamadık.”

Bilgi, Türk Cumhuriyetleri'nden yoğun talep aldıklarını anlatarak şunları kaydetti:

“Bu pazara yetişebilmek amacıyla ilk etapta Azerbaycan'da üretime geçmek istiyoruz. Gürcistan, Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan'dan çiftçileri Bademli'ye çağırarak eğitim verdik. Modern tarım konusunda bilinç arttıkça yenilikçi türlere olan talepleri artıyor. Büyük potansiyel var ancak Türkiye'deki bankalar bu ülkelerdeki bankaların akreditifini kabul etmiyor. Bir güvence olmadığı için risk alamıyoruz. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın bize güvence verecek bir desteklemede bulunması halinde bu pazara hakim olabiliriz.”

İTHALATA KARŞI AR-GE DESTEĞİ

Bilgi, fidancılığın da otomotiv gibi sürekli yenilenme içinde olduğunu, bu alanda bir yandan dünyadaki yenilikleri diğer yandan da Türk üreticisinin tercihlerini takip etmek durumunda olduklarını dile getirdi.

Bir çok yeni tür için Hollanda, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerden anaç ithalatı yapmak durumunda olduklarını ancak Türkiye'nin 2012 yılından itibaren anaç ithalatına yasaklama getirdiğini ifade eden Bilgi, ülkenin kendi türlerini geliştirmesi için ithalatın yasaklanmasını desteklediklerini ancak bunun için yerli üreticiye araştırma geliştirme yatırımları için destek olunması gerektiğini ifade etti.

Kooperatif olarak yaklaşık 600 bin lira maliyeti bulunan doku kültür laboratuvarı kurmak istediklerini, bunun için yetişmiş insan gücüne sahip olduklarını ifade eden Bilgi, “2012 yılına kadar doku kültür laboratuvarını kuramazsak dünyada gelişen yeni türlerin üretimini yapamayacağız. Bu da dünyadan kopacağımız anlamına gelir. Türkiye 2012'den sonra anaç ithalatı yapmaz ama daha yüksek maliyetle fidan ithalatına başlamak zorunda kalır. Avrupa'nın planı bu. Kendi fidanlarımızı geliştirmek zorundayız. Bunun için devletin desteğine ihtiyacımız var. İhracatta devletin güvencesini alabilirsek Orta Asya pazarından elde ettiğimiz gelirle kendi Ar-Ge birimlerimizi oluşturmak üzere harekete geçeceğiz” dedi.

GIDA ÜRETİMİNE DE GİRİLDİ

Fidan üretiminin yanında yıllar içinde zeytin ve zeytinyağı üretimine başladıklarını, son olarak gıda sektörüne de girdiklerini dile getiren Bilgi, hayvancılıkla uğraşan ortakların çağrısı üzerine AB standartlarında üretim yapan bir sistem oluşturduklarını dile getirdi.

Hayvancı ortaklara 55 tank dağıtarak soğuk zincir oluşturduklarını, 1,5 milyon liralık yatırımla saatte 5 ton üretim kapasiteli bir süt ürünleri fabrikası kurduklarını dile getiren Bilgi, yoğurt, pastörize süt ve peynir çeşitlerinin üretimine başladıklarını ifade etti.

Bilgi, Bademli markasıyla girdikleri pazarda ilk etapta İzmir ve Ege Bölgesi'nde yayılmayı, talebe göre kapasiteyi artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.


Kaynak:hurriyet.com.tr
Administator
Administator
Admin

Mesaj Sayısı : 109
Kayıt tarihi : 03/05/09
Yaş : 39
Nerden : AYDIN

http://topraksiztarim.benimforum.org

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz